lauantai 11. huhtikuuta 2015

"Kotimaisen" sähköavusteisen polkupyörän matkaa......Helkama TE28 ja Helkama TE28L

11.04.2015
Sähköavusteisen polkupyörän hankkiminen on ollut haaveenani jo kauan.  Akkuteknologia kehittyy huimaavaa vauhtia ja uusia moottoreita tulee markkinoille jatkuvasti.  Polkupyöräkauppias kertoi isojen sähköalalla toimivien valmistajien olevan tulossa "e-bike" markkinoille, esimerkkinä hän mainitsi AEG:n.  Autovalmistajilla on omia tuotteitaan: Mercedes-Benzin sähköavusteinen tuli markkinoille vuosia sitten ja sittemmin mallia on nykyaikaistettu (Smart).  Opel on luomassa brändilleen sopivaa sähköpyörää.  Audin sähköpolkupyörä on omaa luokkaansa kulkien maamme lainsäädännön pykälien yli parhaimmillaan 80km/h nopeudella.  Suomessa sähköavusteisen polkupyörän maksiminopeus on 25km/h ja avustuksen tulee kytkeytyä päälle vain pyörää poljettaessa, eikä esimerkiksi napein tai kaasukahvoin.
Pienten yritysten sähköpolkupyörät ovat usein omaa luokkaansa myös designin osalta, joista eräs kauneimmista ja houkuttelevimmista on Helsingissä Harri Honkasen valmistama Harrison. http://www.harrison.fi/1

Sähköavusteisen polkupyörän suurin hankintamotiivi itselleni on reilun kymmenen kilometrin työmatka ja haaveena päästä työmaalle suuremmin hikoilematta.  Mukavuudenhalua siis.   Suomessa ns. vakavammin otettavien sähköavusteisten myyjiä on ainakin täällä periferiassa vähän, jos ollenkaan.  Nettikaupan kautta voi tilata ja arvuutella sitten millaisen tuotteen sattuu saamaan.  Pahimmassa tapauksessa matka on pitkä ja tie kivinen kun pitäisi keskustella pyörän saattamisesta takuuhuoltoon tai korjaukseen.

Tässä blogissa tulen kuvaamaan kahden kotimaassa valmistetun (lue kootun) Helkama-pyörän taivalta.  Polkupyörät hankittu Suomen Polkupyörätukusta 28.03.2015.


12.04.2015
Helkama TE28

Ensimmäinen 200km takana ongelmitta.  Hymy huulilla polkemisesta vastatuulessa ja jyrkässä ylämäessä.




17.04.2015


Panasonic näyttö on selkeä.  Ylhäältä alkaen akun lataustila, nopeusmittari, 'range'- asetus näyttää avustuksen maksimimatkan tässä tapauksessa 'standard' asetuksella.  Alhaalla vasemmalla virtakytkin ja oikealla mini-usb liitin vaikkapa matkapuhelimen latausta varten.  Ylhäällä oikealla vilkkuu kellon numerot, mutta vielä on arvoitus kuinka se asetetaan aikaan......
Näyttö on helposti irroitettava ja suhteellisen pieni laukkuun tai taskuun otettavaksi.  Toinen vaihtoehto näytön omassa käytössä säilyttämiseksi on sen ruuvaaminen kiinteäksi polkupyörään.  Pussi mihin näyttö oli laitettu ei kuitenkaan sisällä tätä ruuvia.  Ehkäpä se löytyy käyttöohjeesta (luetaan kun ennätetään) tai sitten sitkeästi eri pituisia/kokoisia ruuvia kokeilemalla.


Vasempaan kahvaan on kiinnitetty polkupyörän ohjauskeskus.  Ylimpänä on valojen kytkinpainike.  Vasemmalla nuolinäppäimet ohjaavat moottorin tuottamaa avustustehoa.  Avustusvoimakkuuksia on kolme: Eco, standard ja high.  Lisäksi avustuksen voi kytkeä täysin pois.
Mode näppäimellä voit valita näkyykö näytössä jäljellä oleva avustusmatka, poljetut kokonaiskilometrit vai trippimittari.  Alimpana oleva nappi on jonkinlainen työntöavustin eli nappia painettaessa polkupyörä kulkee rinnalla 6km/h.  Ainoaksi käyttöarvoksi ajattelen tälle olevan jonkun esim. sillalle nousevan portaikon, jossa painavan pyörän nousua helpotetaan moottoriavustuksella.  Kuvassa näkyy myös pieni, mutta tehokas soittokello.


25.04.2015

Pyörä on saanut olla päiviä rauhassa työn häiritessä harrasteita.  Lisäksi on ollut kylmää, sateista ja talvista joka oikeastaan kertoo siitä, että ajovarusteisiin joutuu satsaamaan tulevaisuudessa.  Mainoksen mukaan ei ole olemassa huonoja ajokelejä, vaan sopimattomia varusteita.

Pyörän valot ovat kelvolliset näkyvyyden kannalta.  Kuinka ne näyttävät pimeydessä on vielä arvoitus, sillä niitä ei juurikaan ole tarvinnut.  Helkama on muuttanut valoratkaisua siten, että napadynamosta on luovuttu (vähentäähän sekin vähän painoa) ja kuten aiemmin kuvasin kytketään valaistus ohjaustangon vasemmalla puolella olevan ohjaimen napista.  "Kissansilmän" takana suoraan on punainen led kuten myös sivuille näyttämässä.


Akku sijaitsee painopisteeltään mukavasti alhaalla.  Helkama on laittanut TE28 malliin 12AH/36V
akun, jolla avustaa omissa työmatkoissa useamman päivän ajan vaikka käyttäisi 'high' tehostusta.  Työmatkaa kertyy päivässä n. 24km. Akussa on päällä painike, jolla myös voi tarkistaa akun varaustilan mikäli Panasonicin näyttö ei ole paikallaan.  Akku on lukittava ja se on helppo poistaa esim. pakkaskausien aikana sisään.  TE2800 malliin verraten akun käsittelyssä on oltava huolellisempi, sillä siinä ei  ole varsinaista kantokahvaa kuten mainitussa aiemman pyörämallin akussa.  Uusi ratkaisu on entistä parempi siinä, ettei akkua tarvitse nostaa pois paikaltaan latautumaan.  Akun voi ladata helposti liittämällä laturin johdon sen kyljessä kumisella sulkimella suojattuun pistokepaikkaan.