sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Talviajelua... ainakin melkein

29.11.2015
Haaveenani oli talvipyöräilyn harrastaminen sähköavusteisella.  Sohjoiset kelit saivat toisiin ajatuksiin, vaikka kuinka keskustelin toisten pyöräilijöiden kanssa jotka käyttivät nastoja.  Kehuivat.  Totesivat turvalliseksi, mutta silti...
Kaikki satanut lumi on jälleen sulanut ja tänään oli hyvä päivä käydä ajelemassa akkua tyhjäksi ja saada sitten se kunnolla ladatuksi. Ylläpitolatauksia olen harvakseltaan tehnyt.  Niiden ohjeiden saaminenkin on kovin hankalaa: yksi sanoo yhtä, toinen toista, kolmas kolmatta ja kai niistä on sitten jokin synteesi tehtävä omassa mielessään ja toimittava sen mukaan.

Pitkästä aikaa oli jälleen ilo ajaa!  Nautin siinä määrin paljon, että kilometrejä tuli varmaan kolmisenkymmentä.
Pieni taukokuva Pielisjoen rannalta.


torstai 8. lokakuuta 2015

"Kengurubensaa..."

08.10.2015
Pakkasta -6C.  Pyörällä ajo työhön ja hivenen kiire lähtö.  Huomasin, etten ollut kytkenyt pyörään virtoja päälle, jonka takia pysäytin ohjeen mukaan pyörän ja kytkin virran.  Muistaakseni (en tarkistanut!) englanninkielisessä käyttöohjeessa mainittiin, että virtaa kytkiessä tulee pitää polkimet paikallaan ja/tai tehdä se pysähdyksissä.  Mielestäni toimin oikein, mutta lähtiessäni ajamaan moottori antoi epämääräisiä tehopurskeita avustuksen kadotessa ajoittain kokonaan.  Kengurumeininki jatkui muutaman satametriä ja tietenkin suomalaisittain pahinta ajatellen ja pakkasta syytellen pysäytin pyörän ja kytkin virran uudestaan.  Tällä kertaa kaikki toimi ongelmitta.  Ehkäpä ensimmäisellä kerralla pidin jalkaa polkimella jolloin moottorille tuli paine virtaa kytkettäessä ja "vika" johtui siitä.  Tämä siitä huolimatta, että pyörä ei liikkunut.  Ehkäpä siellä on jonkinlainen voimantunnistin (amatöörimaista päättelyä ilman oikein mitään ymmärrystä tekniikasta).  Pitänee joskus kokeilla toistuuko vaiva samalla tavalla tarkoitushakuisesti.

torstai 1. lokakuuta 2015

Kiitos!

01.10.2015
Tuhat kertaa on blogia käyty katsomassa!  Kiitos siitä jokaiselle, en aivan tyhjää jurise.  Tämä aikana Helkamaan on kertynyt n. 2 200km.  Jos ennen lumia sen muutaman sata vielä saisi polkaistua.

sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Akku viimeisillään

27.09.2015
Akku viimeisillään ihan ajamalla, mutta latauskertoja on toivottavasti vielä paljon jäljellä.  Latauksen vähentyessä se vähenee suhteessa eri osatehojen kohdalta myös dramaattisesti eli kovin paljoa ei auta loppusuoralla avustustehon vähentäminen kuten alla olevat kuvat esittävät.  Kuvissa näkyvä akunvarauspalkki ylhäällä vasemmalla alkaa vilkkua huomauttaen näin lataustarpeesta kuten kuvistakin ilmenee.



Mainittakoon, että tässä vaiheessa akun prosentuaalinen lataus näyttää 9% mikä on mielestäni ajettu matka suhteessa jäljellä olevaan käytettävissä olevaan avustukseen suuri.  Akku näyttää nyt reilun parintuhannen käyttökilometrin  jälkeen hupenevan lopussa nopeammin.  Akun kesto on kuitenkin edelleen sillä tasolla, että ajan kolmesti työmatkani (yhteensä n. 75km) oikein hyvin käyttäen HIGH avustusta.  Mikäli tulee poljettua vauhdikkaammin menee neljäkin kertaa, jolloin akku on kyllä lopussa kuten tässä näkyy.

lauantai 19. syyskuuta 2015

Öljytään öljytään.....

19.09.2015
Helkamassa on lähes tulkoon umpinainen ketjusuojus, joka todella pitää tämän voimansiirron olennaisen osan aika hyvin puhtaana.  Ajoittain suojus ainakin itsellä löystyy säädöistään ja sen kyllä huomaa ylimääräisenä äänenä. Rallatus on siinä määrin häiritsevä, että on syytä tehdä jotain.  Suojuksen säätäminen tasaisesti ylä- ja alapuolen hammastuksen osalta näyttää olevan välttämätön.  Suojus on syytä pitää myös suhteellisen löysänä, sillä muuten epämukavaa ääntä piisaa.




Tässä hyvä esimerkki siitä kuinka notkolle ketjusuoja oli satojen kilometrien rytkytyksessä mennyt.


Öljyämistä ei ole syytä laiminlyödä hyvästä suojauksesta huolimatta.  Ketjujen käyttöikä ainakin on paljon pidempi niin.  Itse voitelun olen suorittanut niistä parista paikasta jossa se on helpoin.  Karstaisia töhnäisiä ketjuja ei juurikaan kannata enää hölvätä öljyillä vaan suorittaa kunnon puhdistus/pesu toiminto.  Ajoin pari päivää sateessa, ja pyörähän oli yltäpäältä ravassa mutta ketjut olivat säilyneet huomattavan puhtaina!  Siispä pyörä pihalle ja kevyt sumutus samalla kun kuljetan pyörää takaperin jolloin ketjut pyörivät.  Helpoin suorittaa yksin kun ei omista minkäänlaista telinettä missä huoltotoimintoja voisi suorittaa.






Näistä kahdesta paikkaa ketjuöljyn suhautus käy pyörää takaperin kuljetettaessa kätevimmin. Vinkkejä otetaan vastaan!

torstai 3. syyskuuta 2015

Perun puheitani - TE28 on pyöräilijän pyörä!

03.09.2015
Olen ajanut nyt muutaman 35-40 kilometrin lenkin käyttäen HIGH-asetusta tehovalitsimesta.  Käytännössä avustus on ollut päällä ylämäki osuuksilla, vastatuulessa tai "huilivaiheessa".  Kyllä Helkama menee ihan kevyesti tuon 25 km/h nopeuden yli johon siis avustus päättyy.  Aiemmin kirjoitin jarrutuksen tunteesta ja ehkä sitä ajoittain voi tuntea, mutta yhä harvemmin.  On tunnustettava, että alkukesän oma todella huono kunto suhteessa painavan pyörän (myös painavan pyöräilijän) vaatimaan energiaan nopeuden nostamiseksi sille tasolle, että sähköinen avustus päättyy vaati vielä liian paljon.  Pian täyttyvä 2000 km rajapyykki on nostanut selkeästi pyöräilykuntoa ja vauhdikkaat lenkit ovat siten olleet nautintoja.
Merkille pantavaa Helkaman vaihteiston välityksissä on se, että itselleni vaihteella 8 kampien pyörintänopeus on lähes maksimissaan n. 32 km/h nopeudessa.  Optimilta itselle tuntuu n. 30 km/h nopeus.  Joskus tosiaan toivoisi vielä paria vaihdetta enemmän tai erilaisia välityksiä, sillä kovin harvoin (jos koskaan) olen tarvinnut 1 tai 2 vaihdetta.  Puhuin tästä ääneen paikallisessa polkupyöräilyyn erikoistuneessa liikkeessä.  Siellä myyjä totesi, että voidaanhan takarattaaksi muuttaa pari piikkiä pienempi ratas.  Tästä on sitten seurauksena se, että se "hämää" myös sähköavusteista järjestelmää siten, että nopeus avustettuna nousee n. 35km/h.  Tässä vaiheessa myyjä totesi sen, että silloinhan kyseessä on lainsäädännön mukaan mopediksi luokiteltava kulkupeli eikä polkupyörällä saisi ajaa yleisillä teillä.  Katsellaan, kuulostellaan ja odotellaan tulevaa kevättä.  Lainsäädäntökin saattaa muuttua.  Ainakin se toistuvasti nostetaan esiin puhuttaessa sähköpyöräilystä ja tällöin mainitaan kevyemmistä säädöksistä muualla euroopassa.
Internet tuntee myös jo Panasonicillekin "virityssarjan" (maksaa n. 150€), jolla avustettuna huippunopeus nousee n. 50 km/h.  Tuntuu hurjalle!!!

Ps. Nopeuskommentti.  Ajoin jyrkän ylämäen 5 vaihteella n. 15km tunnissa nopeudella.  Paluu matkalla sain huipuksi alamäkiajossa 51.3 km/h nopeuden.  Runko on edelleen vakaa tuossa nopeudessa, mutta missään tapauksessa en enää tuntenut oloani turvalliseksi.  Seuraava kymppi nopeuteen saa osaltani jäädä.

sunnuntai 23. elokuuta 2015

Schwalben renkaat

23.08.2015
Helkama käyttää TE28 mallissa, kuten myös "lady" mallissaan Schwalben Marathon Plus renkaita.  Saksassa näille renkaille annetaan kunnon puhkeamattomuus takuu mikä ei kuitenkaan yllä tänne maamme rajojen sisälle.  Näistä on kirjoitettu netissä paljon myös rullaavuuden osalta kuin kestävyydestäkin.  Puolesta ja vastaan kommentteja löytyy.  Renkaan puhkeaminen on mitä ikävin tapahtuma ja jos asennettujen ensiasennus renkaisiin liittyvät lupaukset ja nettikirjoitukset pitävät paikkansa en välitä jos vähän huonommin rullaakin.  Aktiivisesti pyöräilevä ystäväni ilahtui nähdessään Schwalbet ja totesi ajaneensa omillaan reilut 8000km niiden puhkeamatta ja pintaakin tuntui vielä olevan jäljellä.

torstai 20. elokuuta 2015

Vinkkejä omatoimihuoltoon ja kommentteja pyörästä. Kiitos Pekalle ja Kobbetopille!

20.08.2015
Totean jälleen sen, että on hyvä jos kokemuksia ja vinkkejä erityisesti ongelmatilanteisiin saatettaisiin koota vaikkapa tänne.  Pekalle siis kiitos omista kokemuksistaan akunkestosta ja Kobbetopille tärkeästä huoltovinkistä.  Laitan tämän näkyväksi, että ihmiset hoksaavat katsella kommentteja, jotka avautuvat napsauttamalla.  Kannattaa muuten käydä katsomassa Kobbetopin GoPro videot juutuupista.  Vauhdikasta menoa ja erittäin hyvää kuvaa!  Videoihin pääset Haaste - pyrkikää parempaa tekstin alaosasta katsomalla kommentit ja napsauttamalla Kobbetop nimimerkkiä!

keskiviikko 19. elokuuta 2015

Haaste: Pyrkikää parempaan!

19.08.2015

Heitän haasteen.  Pyrkikää parempaan keskinopeuteen!  Todiste alhaalla.


Oikeasti.   Ensimmäinen bugi näytössä.  Nollasin vajaa satakilometriä sitten trippimittarin ja seurasin parin ajon verran keskinopeutta, sillä aiempi 21.9km/h oli n. 800km matkalta kertynyt keskinopeus.  Ensimmäisen 45km jälkeen keskinopeudekseni laite ilmoitti 22.6km, jonka jälkeen tuo "haamunopeus" ilmestyi näyttöön.  Pitänee tehdä uusi trippimittarin buuttaus ja katsoa mitä tapahtuu, sillä kuten aiemminkin mainitsin tuo nollaus nollaa myös keski- ja huippunopeustiedot.  Ainoastaan kokonaismatka on muuttumaton tuossa nollauksessa.  Niin, tämä näytön oire on ensimmäinen vaiva 1600km matkan aikana minkä pyörällä olen ennättänyt polkea.  Onneksi takuuta on myös jäljellä mikäli tämä alkaa uusia.  Keskinopeuden nousu kertoo siitä, että kirjoittaneen kunto lienee kohentunut myös sähköavusteisella polkiessa.  Keskinopeuden noustessa myös akun käyttömatka pitenee, sillä ilman avustusta ajettavan matkan täytyy silloin suhteessa lisääntyä.


lauantai 15. elokuuta 2015

Hienoa hiekkaa.....

15.08.2015
Aamuajelu.  Olin ajanut vanhalla kolmivaihteisella (aito Tornado 3-v) joskus lähistöllä olevan hiekkatien, joka vie soramontulle.  Päätin kokeilla Helkamalla miten helposti tuon saattaisi päästä läpi ja erityisesti mielessä oli soramontulta lähtevä vallan pitkä nousu.  Kovahkolla soratiella pyörä on mukava mennä, mutta siirtyessäni sateen pehmentämälle tielle missä selvästi ratsastetaan ahkerasti jouduin hakemaan etenemisuraa tien laidoilta. Soramontulle johtava tie kulkee sähkölinjan alla ja laskeutuu varmaankin lähemmäs kilometrin matkalla kymmeniä metrejä.   Sinnepä kannustin Helkaman.  Paha virheliike.  Menin mäen alas - sen tietysti pääsi helposti - ja totesin, että pyörällä en enää pääsekään soramonttualueelle.  Mäen rintaukset oli varmaankin suojaamistarkoituksessa työnnetty "kukkuloiksi", joiden yli pyörä olisi ollut suurella työllä mahdollista saada mutta edessä olisi ollut vähintään parinkymmenen metrin pudotus eli ei kiitos.  Siispä takaisin pehmeään hiekkaan, jossa ajaminen ylöspäin oli mahdotonta.  Pyörän työntäminen olikin yllättävän työlästä painavan keulan vuoksi sillä se murtui linjasta koko ajan sivulle.  Ensimmäisen kerran kokeilin "työntöapua" ohjainnapista.  Aivan merkityksetön tässä tapauksessa.  Eipä se avustanut yhtään, polkimet toki pyöri eli näennäisesti jotain tapahtui.  Mielikuvat helposta mäennoususta ei siis toteutunut.  Hien sain hyvin pintaan.  Itselle pyörän rajat tulivat hyvin selväksi.   Kapeat renkaat ja painava pyörä kaikkiaan painavalla pyöräilijällä varustettuna on parhaimmillaan asfaltilla ja kohtuullisen hyvillä sorateillä.

Taidan katsella juutuupista "fat-e-bike" videoita.

perjantai 31. heinäkuuta 2015

Vähän valoista

31.7.2015

Kuu on tänään täysi, ja lähdin sen nousua katsomaan.  Keltainen möllykkä välähteli puiden välistä vähän taivaanrannan yläpuolella, kunnes pilvimatto peitti sen kokonaan.  Pääsin illasta ensimmäisen kerran testaamaan valoja kesäyön hämärässä.  Kyllä niillä syksyllä selviää: tulee nähdyksi ja näkee itsekin joskin nopeutta joutuu pimeässä takuulla laskemaan.   Takavalokin näyttää erityisen kirkkaalta, mikä on hyvästä kun työmatkani alkupätkällä ei ole viiden kilometrin matkalla pyörätietä. Tulee nähdyksi paremmin ohittaville autoilijoillekin.




torstai 30. heinäkuuta 2015

Tekniikan Maailmankin testasi, eikä niin hyväksi havainnut

30.07.2015

Tekniikan Maailma testasi sähköavusteisia polkupyöriä numerossa 13/2015.  Mielenkiintoista luettavaa!  Vertailussa oli vastakkain hyvin erilaisella "filosofialla" rakennettuja sähköavusteisia.  Helkamaa moitittiin erityisesti vanhahtavasta (toimimattomasta) avustuksesta.  On kuitenkin mielestäni aika haastavaa laittaa samalle viivalle ulkovaihteistolla ja sisävaihteistolla varustetut polkupyörät.  Yksin vaihteisto tekee pyörästä hyvin erilaisen.  Toisaalta juuri pyörien ideologia on myös kovin erilainen.  Ymmärrän hyvin sen tunteen mitä eräs testaaja koki kun pyörä tukee toiminnoillaan aktiivista ns. oikeaa pyöräilijää (Haibike).  Helkaman käyttämä Panasonicin moottori on myös juuri artikkelissa kuvatun kaltainen eli se laskee avustusta (ehkä jopa jarruttaa!) nopeuden lähestyessä kriittistä 25km/h nopeutta.  Tämän voin hyvin kuvitella aiheuttavan suorastaan kiukkua, jos pyörällä on tottunut "painamaan" kunnolla.  Helkama on enemmän "cruiseri" eli kun pyörällä ajelee leppoisasti myös yllättäen huomaa ylittäneensä tuon maagisen 25km/h nopeuden ja pyörä on nöyrä ajaa kovempaakin.  Nopeuden ollessa jatkuvassa ajossa 23-24km/h ei moottorin "jarrutusta" huomaa.  Tultaessa ylämäkeen olen huomannut sen, että vaihdettaessa 6 tai 7 vaihteelle moottori ikäänkun tuottaa enemmän voimaa kuin 8 vaihteella.  Itse en tiedä mistä teknisesti ottaen on kysymys, mutta käytännössä tämä toimii oikein hyvin.  Jyrkissä ylämäissä joutuu käyttämään joskus myös vaihdetta 5, mutta kun itse malttaa polkea rauhallisesti avustus toimii hyvin!  "Puskeminen", kuten yleensä perinteisesti ylämäkeen joutuu tekemään alentaa siis avustusta.  Muista siis "cruisailla" Helkamalla.

tiistai 28. heinäkuuta 2015

Helkama TE28L naisten malli

28.07.2015


Helkaman naisten sähköavusteinen malli ei poikkea varustukseltaan miesten mallista.  Kermanvärinen runko on ainoa väri vuodelle 2015.  Pyörään on lisätty kori tarakalle, missä kuljettaa mukavasti pienet ostokset tai työlaukun.  Naisten pyöräkin on saanut ensihuollon ja sillä on ajettu 500km.  Myös naisten malliin on tunnettu suurta tyytyväisyyttä.

Hankin itselleni pientä tavarankuljetusta varten Suomen Polkupyörätukusta tarakkalaukun.  Laukku kiinnitetään nopeasti ja tanakasti tarrahihnoilla kiinni tarakkaan.  Tilaa siinäkin on mukavasti pieniin kuljetuksiin.  Siirrettävä tilanjakolevy on helppo laittaa syrjään jolloin laukkuun menee kevyesti neljä maitotölkkiä ja pienempiä ostoksiakin vielä lisäksi.  Laukun päällä oleva verkkotasku ja kiristettävä kuminauha ovat omiaan mukana kulkevalle sadeviitalle.





maanantai 20. heinäkuuta 2015

Täyteen ladatun akun kesto

20.7.2015
Panasonic näyttö antaa seuraavat kilometrimäärät täyteen ladatulle akulle.


Toimintasäde on siis optimaalisissa olosuhteissa suurimmalla avustuksella 78 kilometriä. Tämä pitää minun arkisessa työajossani aika hyvin paikkansa.  Tehokkaimmalla avustuksella ajan kolmen työpäivän ajot eli n. 70 km ja tuolloin jäljellä on usein vielä 10 - 20km toimintasäde.  Työmatkallani on mennen tullen pari loivahkoa myötälettä sisältävää suoraa, joissa nopeus nousee suhteellisen helposti tuonne 26 -28km/h ja tuolloin avustus ei ole käytössä ja akunvaraus siis säästyy.  Standard asetuksella ajan neljän päivän työmatkat.  Näytön ylhäällä vasemmalla oleva akkuvarauksen osoitin alkaa vilkkua kun avustusmatkaa on jäljellä näytön mukaan 4km.  Tämä on ainoa osoitus avustetun matkan olevan pian päätepisteessään.

Polkupyörä on yllättävän hyvä ajaa ilman avustustakin.  Usein kaupungissa ajaessani lyhyitä matkoja ajankin avustuksetta, sillä näytön edestakaisin laittaminen avustuksen päälle saamiseksi on aika rasittavaa.

Niin, matkaa polkupyörällä edelleen ongelmitta on kertynyt 1200km.

maanantai 18. toukokuuta 2015

18.05.2015

Jaahas.  Netin kaivelu auttaa.  Lopultakin löytyi ohjeet näytön asetuksiin ja kellokin asettui lopulta aikaan kuten pitää.  Täältä ainakin löytyy:

http://www.gazellebikes.com/~/media/Files/UK/DEF%20GAZ_HL_Panasonic_EN%20LR.ashx

Laitan yksinkertaistetun ohjeen tänne, kunhan saan muutaman kuvan napatuksi.

Helkama saanee palautetta manuaalin puutteesta asiakkailtaan ainakin oman myymäläketjunsa kautta.

Ensihuolto on varattuna, kilometrit menevät suositellusta yli että paukkaa.  Kaikkiaan pyörällä on jo ajettu n. 500 ongelmatonta kilometriä.  Edelleen nautinto ajamisessa on todella suurta. Kauppareissukin vaimon kanssa sujui kivutta melkoisesta tuulen tuiverruksesta huolimatta viikonloppuna.  Jokainen ajomatka muistuttaa siitä, että lämmin pukeutuminen on kotimaan keväässä tarpeen!

lauantai 2. toukokuuta 2015

Käyttöohje nivaska.......oleellinen puuttuu!

Lisää kuvateksti

Tässähän tätä.  Löytyy ulkovaihtajan huolto- ja säätöohjeita, joita tässä pyörässä ei tarvita.  Suntourin joustohaarukan takuut ja käyttöohjeet.  Toki löytyy myös Shimanon 8-vaihteisen käyttöohjeet mitä tarvitaan sekä lippua ja lappua mm. led-valoista, ketjusuojasta etc.  Ei sanaakaan Panasonicin näytöstä ja sen käytöstä ei ole mitään lappua mukana!  En siis löydä aiemmin mainitsemaani ongelmaan ratkaisua eli kellon asettamista aikaan näytössä.  Olen painanut erinäisiä näppäinyhdistelmiä mitään tapahtumatta.  Sain myös onnellisesti (vahingossa) nollattua kaikki kilometrimäärät ja tietenkin samalla trippimittarit.

Viereiselllä sivulla oleva Helkaman julkaisema polkupyörän käyttöopas on yhtä tyhjän kanssa tämän pyörän kanssa.  Hivenen vaatii vielä kokoonpanijatehtaalta paneutumista manuaaleihin.  Luulen jokaisen ostajan kaipaavan perustiedot edes sähköavusteisen käytöstä, mitä voi huoltaa, miten lataat akun esim. talviaikaan ellet pyörää säännöllisesti käytä jne.

lauantai 11. huhtikuuta 2015

"Kotimaisen" sähköavusteisen polkupyörän matkaa......Helkama TE28 ja Helkama TE28L

11.04.2015
Sähköavusteisen polkupyörän hankkiminen on ollut haaveenani jo kauan.  Akkuteknologia kehittyy huimaavaa vauhtia ja uusia moottoreita tulee markkinoille jatkuvasti.  Polkupyöräkauppias kertoi isojen sähköalalla toimivien valmistajien olevan tulossa "e-bike" markkinoille, esimerkkinä hän mainitsi AEG:n.  Autovalmistajilla on omia tuotteitaan: Mercedes-Benzin sähköavusteinen tuli markkinoille vuosia sitten ja sittemmin mallia on nykyaikaistettu (Smart).  Opel on luomassa brändilleen sopivaa sähköpyörää.  Audin sähköpolkupyörä on omaa luokkaansa kulkien maamme lainsäädännön pykälien yli parhaimmillaan 80km/h nopeudella.  Suomessa sähköavusteisen polkupyörän maksiminopeus on 25km/h ja avustuksen tulee kytkeytyä päälle vain pyörää poljettaessa, eikä esimerkiksi napein tai kaasukahvoin.
Pienten yritysten sähköpolkupyörät ovat usein omaa luokkaansa myös designin osalta, joista eräs kauneimmista ja houkuttelevimmista on Helsingissä Harri Honkasen valmistama Harrison. http://www.harrison.fi/1

Sähköavusteisen polkupyörän suurin hankintamotiivi itselleni on reilun kymmenen kilometrin työmatka ja haaveena päästä työmaalle suuremmin hikoilematta.  Mukavuudenhalua siis.   Suomessa ns. vakavammin otettavien sähköavusteisten myyjiä on ainakin täällä periferiassa vähän, jos ollenkaan.  Nettikaupan kautta voi tilata ja arvuutella sitten millaisen tuotteen sattuu saamaan.  Pahimmassa tapauksessa matka on pitkä ja tie kivinen kun pitäisi keskustella pyörän saattamisesta takuuhuoltoon tai korjaukseen.

Tässä blogissa tulen kuvaamaan kahden kotimaassa valmistetun (lue kootun) Helkama-pyörän taivalta.  Polkupyörät hankittu Suomen Polkupyörätukusta 28.03.2015.


12.04.2015
Helkama TE28

Ensimmäinen 200km takana ongelmitta.  Hymy huulilla polkemisesta vastatuulessa ja jyrkässä ylämäessä.




17.04.2015


Panasonic näyttö on selkeä.  Ylhäältä alkaen akun lataustila, nopeusmittari, 'range'- asetus näyttää avustuksen maksimimatkan tässä tapauksessa 'standard' asetuksella.  Alhaalla vasemmalla virtakytkin ja oikealla mini-usb liitin vaikkapa matkapuhelimen latausta varten.  Ylhäällä oikealla vilkkuu kellon numerot, mutta vielä on arvoitus kuinka se asetetaan aikaan......
Näyttö on helposti irroitettava ja suhteellisen pieni laukkuun tai taskuun otettavaksi.  Toinen vaihtoehto näytön omassa käytössä säilyttämiseksi on sen ruuvaaminen kiinteäksi polkupyörään.  Pussi mihin näyttö oli laitettu ei kuitenkaan sisällä tätä ruuvia.  Ehkäpä se löytyy käyttöohjeesta (luetaan kun ennätetään) tai sitten sitkeästi eri pituisia/kokoisia ruuvia kokeilemalla.


Vasempaan kahvaan on kiinnitetty polkupyörän ohjauskeskus.  Ylimpänä on valojen kytkinpainike.  Vasemmalla nuolinäppäimet ohjaavat moottorin tuottamaa avustustehoa.  Avustusvoimakkuuksia on kolme: Eco, standard ja high.  Lisäksi avustuksen voi kytkeä täysin pois.
Mode näppäimellä voit valita näkyykö näytössä jäljellä oleva avustusmatka, poljetut kokonaiskilometrit vai trippimittari.  Alimpana oleva nappi on jonkinlainen työntöavustin eli nappia painettaessa polkupyörä kulkee rinnalla 6km/h.  Ainoaksi käyttöarvoksi ajattelen tälle olevan jonkun esim. sillalle nousevan portaikon, jossa painavan pyörän nousua helpotetaan moottoriavustuksella.  Kuvassa näkyy myös pieni, mutta tehokas soittokello.


25.04.2015

Pyörä on saanut olla päiviä rauhassa työn häiritessä harrasteita.  Lisäksi on ollut kylmää, sateista ja talvista joka oikeastaan kertoo siitä, että ajovarusteisiin joutuu satsaamaan tulevaisuudessa.  Mainoksen mukaan ei ole olemassa huonoja ajokelejä, vaan sopimattomia varusteita.

Pyörän valot ovat kelvolliset näkyvyyden kannalta.  Kuinka ne näyttävät pimeydessä on vielä arvoitus, sillä niitä ei juurikaan ole tarvinnut.  Helkama on muuttanut valoratkaisua siten, että napadynamosta on luovuttu (vähentäähän sekin vähän painoa) ja kuten aiemmin kuvasin kytketään valaistus ohjaustangon vasemmalla puolella olevan ohjaimen napista.  "Kissansilmän" takana suoraan on punainen led kuten myös sivuille näyttämässä.


Akku sijaitsee painopisteeltään mukavasti alhaalla.  Helkama on laittanut TE28 malliin 12AH/36V
akun, jolla avustaa omissa työmatkoissa useamman päivän ajan vaikka käyttäisi 'high' tehostusta.  Työmatkaa kertyy päivässä n. 24km. Akussa on päällä painike, jolla myös voi tarkistaa akun varaustilan mikäli Panasonicin näyttö ei ole paikallaan.  Akku on lukittava ja se on helppo poistaa esim. pakkaskausien aikana sisään.  TE2800 malliin verraten akun käsittelyssä on oltava huolellisempi, sillä siinä ei  ole varsinaista kantokahvaa kuten mainitussa aiemman pyörämallin akussa.  Uusi ratkaisu on entistä parempi siinä, ettei akkua tarvitse nostaa pois paikaltaan latautumaan.  Akun voi ladata helposti liittämällä laturin johdon sen kyljessä kumisella sulkimella suojattuun pistokepaikkaan.